Манфред Вебер: Западните Балкани трябва сами да искат развитие

Политика

16-05-2018, 10:39

Снимка:

eppgroup.eu

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Фокусът да е върху региона е голям успех за българското европредседателство

Държавите от Западните Балкани трябва да се постараят за своето развитие. Европа може да помогне, но страните трябва да имат желание да се развиват. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ Манфред Вебер- председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент. По думите му фактът, че Западните Балкани са във фокуса на събитията е голям успех на българското европредседателство.
„Резултатът днес, който очакваме след 15 години да сигнализираме отново на Балканите, че са част от Европа и лично аз се надявам това да бъде подкрепено с конкретни проекти. Време е да говорим за финанси, за инфраструктура, за роуминг. Трябва да постигнем напредък, за да може хората в тези региони да почувстват възможностите, шансовете и какви перспективи стоят пред тях“, заяви Вебер.
Той определи като добър знак, че сръбският премиер Ана Бърнабич ще присъства на срещата ЕС-Западни Балкани в София. „Имаме открит проблем с Хърватска, той е малък, но ни затруднява“, каза Вебер и допълни, че е необходимо в Западните Балкани да се решат всички въпроси за границите.
„Имаме някои грижи с Русия - за Източна Украйна, Сирия. Когато става въпрос за Украйна сме канили Русия, но от Москва не идваха отговори. Виждаме Русия, която се намесва в Испания, Каталуня, Брекзит. Путин има интерес в Европа да има разногласия“, смята лидерът на ЕНП.
Пакетът "мобилност", който би засегнал доста български превозвачески фирми, е на дневен ред, увери той. Не трябва да търпим Европейски закони да влияят върху пазара - да отслабят местните фирми, каза още Вебер.
На въпрос до колко е активен в момента диалога с Турция, той отговори, че тя губи своята икономическа мощ. „Трябва да говорим с тях, става дума и за ценности. Респектът към демокрацията, към медиите, журналисти, които вършат работа за нас е фундаментален, заяви лидерът на ЕНП.