Европейският политически елит пише история в София

Бойко Борисов е домакин на срещата ЕС-Западни Балкани, Доналд Туск ще председателства разговорите

Лидерите на обединена Европа се събират в София, за да пишат история. В НДК ще се състои дългоочакваната среща ЕС-Западни Балкани. Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз и техните колеги от Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Македония и Косово сядат на една маса в София, за да начертаят бъдещето на региона. Това е първа подобна среща ЕС-Западни Балкани на толкова високо ниво за последните 15 години.

Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Домакин и инициатор на разговорите е българският премиер Бойко Борисов, който в продължение на месеци работи за осъществяването им.

На Борисов се наложи да направи Балканска обиколка, на която да убеждава лидерите да дойдат тук. До последно беше под въпрос дали Сърбия и Косово могат да бъдат заставени да седнат на една маса, но в крайна сметка Александър Вучич и Хашим Тачи се увериха в нуждата от подобна среща.

Отпор не липсваше и от Западна Европа, където Мариано Рахой направи всичко по силите си да осуети допускането на Косово на срещата. Испания по-разпалено отвсякога отрича независимостта на Косово. Причината са сепаратистките настроения в Каталуния, които заплашват собствената и цялост. Той обаче не срещна подкрепа в колегите си.

Вече е готова проектодекларацията, която ще бъде подписана в София. В нея се казва, че перспективата на Западните Балкани е приоритет на ЕС. Съдържа се и съгласието на 28-те страни-членки. Получено беше и уверението на Испания, че няма да блокира текста.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск покани лидерите на ЕС на неофициална вечеря преди срещата на 17 май. Тя ще се състои в сряда вечерта и акцентът и е върху цифровите технологии за Европа, научните изследвания и иновациите. Домакин на вечерята, която ще се проведе в София Тех Парк, ще бъде министър-председателят на България Бойко Борисов.