Бисер Петков: Западните Балкани са изправени пред редица демографски предизвикателства

„Проблемите в социално-трудовата сфера за страните от Западните Балкани налагат техните правителства да приложат спешни социално-икономически политики за икономическа устойчивост в процеса на приобщаване към ЕС. Въпреки предимствата, които ЕС дава, много млади хора на България не успяха да видят перспективата в  участието си на трудовия пазар у нас и потърсиха реализацията си извън пределите на страната“, заяви по време на Конференция за икономическо и социално сближаване на страните от Западните Балкани министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Петков обясни, че и в момента България изпитва остър недостиг на работна сила, което според бизнеса е основната причина за спиране на растежа на компаниите. Затова според министъра още в процеса на подготовката си за присъединяване към ЕС страните от Западните Балкани трябва да обърнат внимание на качеството на подготовка в учебните заведения, да отчетат ролята на професионалното образование и проблемите с намаляването на населението.

България може да сподели своя опит. Освен това страната ни е участник в Трансграничната експертна мрежа на страните от региона, която им помага в подготовката на политики за решаването на демографските проблеми. България вече е подписала с Македонските, Албански и Сръбски институции меморандуми за социална сигурност, които координират усилията им за стабилност на местните пазари на труда.