Захариева: Надявам се до 2025 г. две държави от Западните Балкани да са членове на ЕС

Политика

15-05-2018, 10:36

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Нужни са повече пари в бюджета на Европа за сближаване

„Надявам се до 2025 година поне две държави от Западните Балкани да станат членове на Европейския съюз (ЕС).“ Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на Конференция на високо равнище относно икономическото и социалното сближаване в региона на Западните Балкани. Министър Захариева подчерта, че Западните Балкани са приоритет на българското европредседателство и основна външно-политическа цел.
„Без сътрудничество няма как тези страни да вървят по пътя на интеграцията“, каза Захариева. И допълни, че институциите на страните от Западните Балкани трябва да разберат, че членството в ЕС е ценност, а не само фондове и пари.
Външният министър обърна специално внимание на усилията, които страните от региона трябва да обърнат на процеса на миграция на млади хора. Той е най-болезнения процес за България, обясни тя.
Захариева напомни, че на фона на задълбочаващата се разлика между нови и стари страни-членки, между Юга и Севера на ЕС, три са основните искания на гражданите на Европа – солидарност, сигурност и социална Европа.
Тя сподели, че няма страна от ЕС, която да е доволна от предложения Бюджет на общността за 2021 до 2027 г. На първото обсъждане на документа в Съвета по общи въпроси вчера е станало ясно, че ЕС ще увеличи парите за сигурност, конкурентоспособност, образование, наука и иновации, но ще се намалят парите за кохезия-сближаване и за обща селскостопанска политика. Понеже този бюджет ще определи бъдещето на ЕС, Захариева се надява, че това е само началото на дебата. "Ако се преборим за повече пари за кохезия и сближаване между отделните страни, това ще е първият знак, че ЕС потвърждава, че присъединяването на страните от Западните Балкани става негов основен приоритет4, допълни Захариева.