България с най-ниските цени на горива в ЕС

Портфейл

15-05-2018, 09:00

Снимка:

Freeimages/ elvis santana

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Очаква се леко увеличение през лятото

Цените на горивата на българския пазар са най-ниските от 28-те държави-членки на Европейския съюз. Това каза изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред БНТ. По думите му има разлики в цените на горивата на едни и същи вериги от порядъка на 15 стотинки. Тази разлика се дължи на стратегията на всяка от фирмите и на пакет от услуги, които предлага, на мястото, което търси на пазара, на местоположението на всяка конкретна бензиностанция и на конкуренцията на тази бензиностанция.
Цената на петрола на световните пазари тръгна нагоре, а това повлече и цените на бензина на дребно, каза още Делчев. У нас се очаква той да надмине границата от 2,30 лв. за литър. „По-високо търсене, респективно цените тръгват нагоре, но поне в България летният сезон се отразява с 2-3 стотинки в цените на горивата, а през есента се връщат обикновено обратно, ако няма други фактори, които влияят", каза той.
Цените вървят нагоре и в цяла Европа. Една от причините за скока е ситуацията около Иран и напускането на ядрената сделка от страна на САЩ.