Издирването на Боян Петров е пред финал

Алпинистът е в неизвестност от 11 дни

Спасителните операции на българския алпинист Боян Петров по въздух и земя вървят към своя край, съобщава БНТ. Той е в неизвестност от 3 май в района на връх Шиша Пангма в Непал. Основна пречка пред спасителните екипи по земя и въздух се оказва лошото време.

Днес след като китайското правителство удължи с още един ден срока на хеликоптерите да летят над връх Шиша Пангма, времето отново беше решаващ фактор и въпреки че хеликоптерите чакаха в готовност още от 6 ч. сутринта, подходящ прозорец за излитане така и не се отвори. На практика, това значи прекратяване на спасителната мисия по въздух.

Наземната спасителна мисия от непалски шерпи и китайски спасители също върви към своя завършек. Вчера китайските спасители тръгнаха от лагер 3 към върха, но под върха бяха принудени от обилно натрупалия сняг и заледени участъци да преустановят изкачването и започнат изтегляне надолу. На връщане към базов лагер ще бъдат проверени наново всички възможни места и лагери и едва тогава ще бъде обявен край на спасителната мисия.

За съжаление прогнозата за времето в следващите няколко дни е за сериозно влошаване и силни ветрове, което е основната пречка както пред спасителната акция по въздух, така и по земя, уточняват от екипа на Боян Петров.