САЩ местят посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим днес

Свят

14-05-2018, 12:01

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Лидерът на „Ал Кайда” призова мюсюлманите към джихад

Днес официално се открива новото посолство на САЩ в Йерусалим. Това се случва близо половин година, след като американският президент Донлд Тръмп призна града за столица на Израел. Израелското правителство приветства решението на Тръмп, но общото събрание на ООН разкритикува решението.
На 14 май 1948 г. евреите в Палестина обявяват установяването на своята държава Израел. Тогавашният американски президент Хари Труман я признава и става първият държавен глава, който го прави. 70 години по-късно, Тръмп ще премести посолството на САЩ от Тел Авив, където е от 1966 г., в Йерусалим.
Новото посолство на САЩ ще започне работа с поне 50 души.
И въпреки, че Израел празнува преместването на посолството, международните реакции за това решение са повече негативни, отколкото приветливи.
Палестинците, които искат източната част на Йерусалим за столица на своя бъдеща държава, реагираха с възмущение. Главният секретар на правителството на Япония изрази тревога, че преместването на посолството на САЩ в Израел може да доведе до ескалация на напрежението в Близкия изток.
Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири призова за джихад в навечерието на откриването на американското посолство в Йерусалим, съобщи "Ройтерс". В разпространено видео, под заглавието "Тел Авив е също земя на мюсюлманите", египетският лидер призова последователите си да се въоръжат.