През лятото не се очаквало голямо поскъпване на горивата

Портфейл

14-05-2018, 09:48

Снимка:

Freeimages/ Kiril Havezov

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Ако има повишение, то ще бъде в рамките на стотинки

Не се очаква сериозно поскъпване на цените на горивата през летните месеци, дори и да има повишение, то ще бъде в рамките на няколко стотинки. Това заяви Светослав Бенчев, експерт от Българската петролна и газова асоциация, пред Радио „Фокус“. Той посочи, че цените през летните месеци не се определят единствено от цената на суровия петрол, затова и дългосрочни прогнози са трудни.

„Санкциите, които Доналд Тръмп евентуално ще наложи върху Иран, биха повлияли. Факт е обаче и това, че пазарът беше подготвен за това, даже и миналия път, когато се говореше за преподписване на санкциите, имаше готовност това да се случи“, обясни той.
"Ако търсенето на петрол се увеличи поради растеж на световната икономика, каквито са очакванията, е възможно през следващата година и цената на барел да се увеличи, но е твърде рано за прогнози", обясни експертът.
Светослав Бенчев коментира още, че фактор за трайното задържане цените на петрола надолу би могъл да бъде Американският шистов добив, ОПЕК и евентуалното продължаване на споразумението с Русия.