Член на акцията за Боян Петров: Над лагер 2 се търси тяло, не жив човек

Мисията е пред финал

„Истината е, че над лагер 2 се търси тяло. Не се търси жив човек. В тези температури…“ Това заяви пред Нова телевизия Кирил Петров, който е член на спасителния екип, който търси Боян Петров в подножието на Шиша пангма. „Личната теория на най-добрия шерп, който е и добър приятел на Боян, е, че най-вероятно трагедията е станала между лагер 3 и върха заради големи пропасти, покрити със сняг. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота”, обясни още Петков.

Според него единствената надежда остава Боян да е по-надолу в планината и той да бъде открит от спасителите по пътя им надолу. Петров обясни и че в по-ниските части на планината условията за оцеляване не са толкова тежки, не е толкова студено и има възможност бедстващ човек да се скрие и да изчака спасители.

Днес операцията по издирването продължава. „Времето е лошо, няма видимост“ обясни Петров. По думите му спасителите се спускат надолу по планината и имат да проверят няколко точки. Ако там не бъде открито нищо, мисията ще приключи. Петров допълни, че откритият инсулин на Боян, най-вероятно е изпаднал от палатката, която е била издухана от силни ветрове. Алпинистът е в неизвестност от 3 май.