Атентат срещу църкви в Индонезия

Свят

13-05-2018, 10:56

Снимка:

КАДЪР/Twitter

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Най-малко 9 са загинали, а десетки са ранени

Най-малко девет души загинаха, а 40 други са ранени при серия атентати в Индонезия. Камикадзета са се взривили в три църкви в град Сурабая – вторият по-големина град в страната. В ч-та църква е открита и обезвредена бомба.

Терористите са нахлули с мотори в католическата църква „Санта Мария“ малко преди да започне служба там.  Другите атаки са срещу протестантска църква и църква на петдесетница.

Според властите в страната зад координираните нападения стои организация Джемаат Аншарут Даулах (JAD), която е свързана с Ислямска държава.

Смята се, че нападението е свързано със затворнически бунт, избухнали неотдавна в строго охранявания затвор в градчето Депок, където се държат заподозрени в тероризъм. Според властите основните цели на нападения са силите за сигурност, но когато има пречки те да бъдат ударени, терористите се насочват към алтернативни цели.

Властите затвориха всички църкви в града днес.

Днешните нападения са най-тежките срещу църкви, след атаката на Бъдни вечер през 2000 година, когато загинаха около 20 души, а близо 100 бяха ранени.

Индонезия е страната с най-многочислено мюсюлманско население в света, но там живеят  и общности на индуси, християни, будисти.

След 2001 г. имаше значителен успех в борбата срещу терористите в страната, свързани с Ал-Кайда. През последните години обаче отново се наблюдава възход на тероризма, основно свързван с Ислямска държава.