Свободни от данъци, работим за себе си

Портфейл

13-05-2018, 07:00

Снимка:

Freeimages/Svilen Milev

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

След 132 работни дни, сме изплатили задълженията си към хазната

13 май е денят на данъчната свобода. Днес спираме да работим за държавата и започваме да работи за себе си. Денят е символичен и показва кога българите са изработили задълженията си кум хазната. Тази година, за да платим данъците си, е трябвало да работим 132 дни, изчислява Института за пазарна икономика.  По света този ден е известен като Tax Freedom Day. През 2018 г. българите ще изработват средно по около 289 млн. лв. за един календарен ден. Консолидираните приходи в бюджета пък са официално заложени в рамките на 38.2 млрд. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими малко над 132 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

Живеещите в България ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги "отменят" за малко над 8 дни работа към държавата. Тези дни отразяват заложените в бюджета близо 2.4 млрд. лв. помощи от ЕС. Най-много дни през 2018 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 18 дни. За осигуровките ще ни е нужен малко над месец – 23 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други почти 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

Сметката разпределя тежестта върху всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на бюджета. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да са все повече.