САЩ ще помогне икономически на Северна Корея при отказ от ядрени оръжия

Свят

12-05-2018, 17:25

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Южна Корея смята, че следващите седмици са критични

САЩ са готови да подкрепят севернокорейската икономика и стандарта на живот там, ако Пхенян се откаже от ядрените оръжия. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео на брифинг с южнокорейския външен министър Канг Кюн-хуа във Вашингтон.

„Ако Северна Корея предприеме смелата стъпка да се денуклеаризира бързо, Съединените щати са готови да работят с нея, за да постигне тя просперитет на нивото на нашите южнокорейски приятели”, подчерта Помпео.

Помпео опреди разговорът, който е имал със севернокорейския лидер Ким Чен-ун като „добър“ , „топъл“ и „конструктивен“

„Говорихме за факта, че Америка в миналото е имала противници, с които сега е близък партньор и че се надяваме да постигнем същото и със Северна Корея.“, коментира още Помпей и посочи, че предпочитат Пхенян да е приятел на САЩ, а не враг.           

"Следващите няколко седмици ще бъдат критични, изискващи лесна координация между нашите две страни", каза Канг Кюн-хуа, като отбеляза, че южнокорейският президент ще посети Вашингтон този месец.

Министърът на външните работи на Южна Корея обаче посочи, че е неприемливо по време на преговорите между Тръмп и Ким Чен-ун да се поставя въпроса за присъствието на американските военни в Южна Корея.