Бойко Борисов: Фалшива новина е, че ще подам оставка след Председателството

Политика

12-05-2018, 16:50

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Френският президент е обещал да потърси решение за превозвачите

Фалшивите новини масово тровят света, не само нас. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Стара Загора и даде конкретни примери. Последната фалшива новина, която се разпространява е, че той щял да подаде оставка след края на Председателството. „Държавата никога не е била с толкова добри показатели, колкото сега, растат доходите, безработицата е ниска. Първият мандат, като дойдохме бяха 13% безработни. Расте БВП.“, посочи Борисов.

Той коментира, че си е подавал оставката, когато е имало основание за това. Според него се е направил опит чрез спекулациите около сделката с ЧЕЗ през февруари да се свали правителството.

„Искаха да провалят председателството, но това щеше да е провал и за Европа.“, подчерта Борисов.

„Много исках да работим по-добре с президента, но той реши да воюва с нас. Явно ангажиментът му към БСП е много голям“, заяви още Борисов.

Друга фалшива новина била посещението му в Аахен за връчването на награда „Карл Велики“ на френския президент Еманюел Макрон. Опонентите на Борисов посочили, че френският президент го разкритикувал, че са нужни по-усилени реформи.

Премиерът цитира думите на германския канцлер Ангела Меркел, че темата Западни Балкани, която е водеща за Българското председателство, е най-тежката.

„Преди десетилетия тук, в региона, ежедневието бе да се убиват един друг и да се ровят в масови гробове. Това не е било преди два-три века, а вчера. Ние трябва да участваме в разрешаването на спора между Сърбия и Косово. Разпадането на Югославия и войната в Косово върнаха България десетилетия назад“, припомни премиерът.

Всички са потвърдили участието си за срещата на върха в София със Западните Балкани, дори тези, които не признават Косово. Испанският премиер Мариано Рахой ще е в София на 15 и 16 май на двудневно посещение, за да не се създава напрежение, стана ясно от думите на премиера.

Борисов заяви и че е поставил темата за новия пакет „Мобилност“ пред президента на Франция Макрон, като му е обяснил, че тези промени ще са пагубни за българския бранш. Френският президент е поел ангажимента да потърси решение на проблема. В понеделник се очаква и еврокомисарят по транспорта да е в България и да разговаря с представители на транспортния сектор у нас по темата.