Тачи увери Борисов, че Косово иска мир със Сърбия

Свят

11-05-2018, 18:34

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Косовският президент нарича премиера приятел, който заслужава уважение

Косово е готов да сложи край на конфликта със Сърбия заради ЕС. Това е уверил косовският президент Хашим Тачи премиера Бойко Борисов. Самият Тачи съобщи, че е разговарял с Борисов по телефона дни преди срещата между ЕС и Западните Балкани в София. Тачи сподели какво са обсъдили двамата лидери в статус във Фейсбук.

„В този контекст за Косово и Сърбия остава жизненоважно постигането на задължително правно споразумение за нормализиране и помирение. Уверих моя приятел Бойко, че ние в Косово сме готови да затворим конфликтната глава със Сърбия и да отворим нова за мир. Този дух на мир и сътрудничество ще бъдат изказани от нас по време на срещата на върха в София, защото  ние сме европейци и нашето поведение трябва да бъде такова. Това беше основното ми послание към моя приятел Бойко, който заслужава уважение и признателност за организирането на тази среща.“, пише Тачи.

Косовският президент посочва и важността на срещата в София, защото „тя ще проправи европейския път не само за Косово, но и за всички страни от Западните Балкани. Тачит подчертава, че изпълняването на критериите от Копенхаген са основно условия за членство в ЕС, но и че е важно да бъдат решени всички открити въпроси между отделните държави в региона.