Жельо Бойчев: Временната комисия не отговори кой и с какви средства купува ЧЕЗ

Политика

10-05-2018, 17:31

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

ГЕРБ,БСП и ДПС подписаха доклада на комисията с особено мнение

С 9 гласа „за” членовете на Временната парламентарна комисия за ЧЕЗ приеха доклада за работата й. ГЕРБ, БСП и ДПС изразиха и особено мнение по доклада, който ще бъде разгледан и в пленарна зала.

Така на практика Комисията приключи своята работа. Председателят й Жельо Бойчев обаче коментира, че целите на Комисията са изпълнени частично, тъй като тя не е отговорила на въпросите кой и с какви средства  купува активите на ЕРП-то.

До края на годината Комисията изисква от службите за сигурност да предоставят в НС детайлен анализ на действията си по планираната продажба на активите на ЧЕЗ Груп в България. Този срок касае и БНБ, която също следва да предостави на парламента информация за финансовите ангажименти, които са поети от български банки във връзка със сделката.

С мотиви, че се касае за професионална тайна или че сделката се извършва в друга държава, специалните служби на страната и български банки не са предоставили исканата от НС информация, коментира Жельо Бойчев. Той се закани при гласуването на Бюджета на страната за 2019г. да попита от парламентарната трибуна следва ли да финансираме тези служби - ДАНС, Служба военна информация и Държавна агенция „Разузнаване” и какъв е смисълът от това. Комисията смята, че се налагат промени и в чл.61 от Закона за кредитните институции относно формулировката за „професионална тайна”. Тази формулировка е поводът дори държавната Българска банка за развитие да откаже информация на депутатите по сделката за активите на ЧЕЗ.

Докладът препоръчва МС да направи анализ на изпълнението на правителствената стратегия от 2003г. за приватизация на електроразпределителните дружества, както и да включи активи на тези дружества в списък от „стратегически обекти и дейности за националната сигурност на страната”.

Комисията изисква от правителството и да изработи в кратки срокове законодателни предложения за критериите, по които КЕВР ще следи сделки от подобен мащаб и до края на този месец депутатите се ангажираха те да са факт.