СЕМ искат да могат да регулират и онлайн медиите

Общество

10-05-2018, 09:18

Снимка:

Кадър/БТВ

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Най-опасните явления минавали точно през сайтовете

За свръхрегулация при радиото и телевизията и тотална липса на контрол в интернет, алармираха от СЕМ. „Законът за радиото и телевизията е доста тясна дреха, регулацията трябва да се променя заедно със своя сектор. Онлайн пространството стои изцяло извън регулация, а всъщност опасните явления минават точно оттам“. Това каза преизбраният председател на Съвета за електронни медии София Владимирова пред БТВ.

Според Владимирова СЕМ трябва да има правомощия и по отношение на сайтовете.

„Не става въпрос за цензура, както твърдя, че няма цензура върху радио- и телевизионните оператори. Има регулация”, подчерта Владимирова.

По думите й „в интернет хората възприемат информацията като фастфууд”, което е особено тревожно например по здравните теми. „В традиционните медии много трудно можеш да видиш негативни явления като дезинформация и език на омразата”, посочи тя.

Тя отбеляза, че най-много негативни явления са били отчитани в партийните телевизии, но в последно време има известно „обиране на говоренето”.

От думите й стана ясно още, че БСП към момента не са подали официално документи за отдавна обявения си телевизионен канал.