Иран и Израел размениха ракетни удари на Голанските възвишения

Свят

10-05-2018, 08:37

Снимка:

FreeImages.com/Daniel Kreg

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тръмп извади САЩ от ядрената сделка с Иран

Рискът от голям военен конфликт в Близкия изток нарасна часове след като Тръмп изтегли САЩ от споразумението с Техеран

Конфликтът между Израел и Иран в Сирия рязко ескалира. Двете враждуващи страни размениха ракетни удари по противникови позиции и изправиха на нокти международната общност. За първи път изобщо Иран и Израел разменят директни удари, до сега това се случваше с помощта на съюзнически части.

20 ирански ракети са били изстреляни по израелски позиции, разположени на Голанските възвишения през нощта, съобщи Тел Авив. Някои от тях са били прихванати от израелските противоракетни установки и са избухнали във въздуха.

Израел отговори с дузина ракети срещу сирийски военни обекти. Атаките са десетки, а според световни медии това е най-голямата израелска въздушна атака в Сирия от 70-те години на миналия век. Освен срещу Дамаск, ударите са насочени и срещу Техеран, които имат военно присъствие на сирийска територия в подкрепа на режима на Башар Асад.

Голанските възвишения са спорна територия. Според действащите международни договори те принадлежат на Сирия. На практика обаче местността е окупирана от Израел вече повече от половин век. Освен това там се спазват израелските закони.