България и Македония ще обсъдят историята в София

Свят

09-05-2018, 13:35

Снимка:

България утре

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

проф. Ангел Димитров е председател на Комисията за преговори със Скопие

Първата среща на комисиите по историческите и образователните въпроси на България и Македония ще се състои в София след около месец. Това обяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Правителството одобри състава на междуправителствената комисия между България и Македония, която се създава след подписването на Договора за добросъседство със Скопие.

Целта й е да се обсъждат актуални въпроси между двете държава, както и да контролира ефективното изпълнение на Договора за добросъседство.

Председател на българската комисия е проф. Ангел Димитров – пръв посланик на България в Скопие и посланик в Белград, автор на най-задълбочената монография на съвременната политическа история на Македония. Зам.-председател на комисията е д-р доц. Наум Крайчев – бивш консул в Битоля и в Торонто, член на Македонския научен институт, един от учредителите на Българското сдружение на родовете от Македония. В състава ѝ влизат още и д-р Момчил Методиев – главен редактор на предаването „Варя и общество“ и бивш дипломатически служител в Министерството на външните работи, доктор по история и следовател на историята на Българската православна църква; проф. Иван Илчев – бивш ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, известен български общественик и историк; доц. Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания към БАН; проф. Кирил Топалов – посланик на България във Ватикана, известен писател и преподавател по Българска възрожденска литература; доц. д-р Бони Петрунова – археолог и директор на Националния исторически музей.

Министърът на външните работи ще бъде съпредседател на комисия.