Тръмп извади САЩ от ядрената сделка с Иран

Франция, Великобритания и Германия ще продължат да прилагат иранското ядрено споразумение

Доналд Тръмп извади САЩ от ядрената сделка с Иран. Решението не беше изненадващо, защото американският президент нееднократно се е заканвал да действа по този начин. Окончателно новината беше съобщена късно снощи на пресконференция в Белия дом.

„Сделката с Иран беше едно от най-лошите и най-едностранчивите споразумения, в които Съединените щати някога са влизали“, заяви Тръмп и съобщи, че ще възстанови санкциите на Вашингтон срещу Техеран.

Според президента ще дойде ден, в който иранците сами ще подемат инициативата за нова и трайна сделка. И тогава САЩ ще са „готови, благоразположени и в състояние. Сегашното иранско правителство обаче според Тръмп е вредно за страната.

„Иран и съюзниците им бомбардираха американски посолства и военни обекти, убиха стотици американски военнослужещи и отвлякоха, хвърлиха в затвора и измъчваха американски граждани. Иранският режим финансираше своето кралство на хаоса и терора. Иранците ограбваха богатството на собствения си народ“, защити решението си да напусне сделката Тръмп.

Действията на Вашингтон предизвикаха сериозни притеснения по света. Франция, Великобритания и Германия обявиха, че са решени да продължат да прилагат иранското ядрено споразумение. Русия е „разочарована“ от действията на САЩ.