Армията и вероизповеданията – основна тема на срещата Каракачанов - Нинова

Политика

08-05-2018, 18:26

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Скандал в редиците на патриотите – Волен срещу разговорите Каракачанов-Нинова

Лидерът на социалистите пак поиска правителството да си ходи

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова са обсъдили основно модернизацията на армията и новия закон за вероизповеданията, стана ясно след тяхната среща.

„Вие знаете, че по темата разходи за отбрана имахме разминаване и на Консултативен съвет при президента преди две седмици БСП заявиха, че те се въздържат да подкрепят увеличаването на разходите за отбрана до 2% от БВП. Правителството на 3 януари прие този план. Моята цел е ясна, когато става въпрос за модернизацията на българската армия, моята амбиция е да има консенсус в обществото, включително в партиите в парламента. По темата за отбраната на страната не би трябвало да бъдем управляващи и опозиция. Това, което направих, защото имахме една закачка на 1 май, е да ги информирам за това какви са нашите амбиции по отношение на разходите за отбрана, че това е необходимо с факта, че на практика и авиационната ни техника, и бронираната ни техника са закупувани 80-те години. Крайно време е, ако искаме да имаме модерна армия, която да изпълнява своите задачи, да направим тези разходи.“, заяви Каракачанов. От своя страна лидерът на БСП коментира, че ще се запознаят с предложените законопроекти за армията и ще изразят своята позиция, като оставят отворени за втора среща по темата.

Каракачанов е представил на социалистите и своя Законопроект за вероизповеданията. БСП вече подкрепиха внесения от ГЕРБ законопроект. Според вицепремиера обаче няма проблем в това. „Отношенията на ниво правителство са прекрасни. Аз с премиера Борисов нямам никакви проблеми, а вярвам че и той с мен, но явно скърцат колелата на каручката в НС.“, заяви Каракачанов по повод внесените предложения на ГЕРБ.

„Той одобрява първия вариант, но смята, че не е достатъчен и предлага по-широк законопроект с повече теми. Най-логично е двата законопроекта да вървят в НС заедно и между първо и второ четене от двата да се направи най-доброто за България.“, коментира темата Корнелия Нинова.

Тя е използвала срещата отново да поиска оставката на правителството.  „Правителството на Бойко Борисов 3, в което и те участват, е вредно за България, трябва да си подадат оставка и да си ходят.“, е заявила Нинова на Каракачанов.  Социалистката е заявила още, че има 4 въпроса, по които са готови да разговарят с всички - националната сигурност, демографската катастрофа, здравеопазване и образование. Тя потвърди и че в четвъртък ще се срещне с вицепремиера Валери Симеонов. На въпрос ще проведели подобна среща и с ГЕРБ, Нинова заяви: „С ГЕРБ ли...нито имаме покана, нито желание. Ежедневно го водим с тях този разговор от трибуната на парламента и не само... Ако трябва още веднъж да потвърдя, голяма коалиция на БСП и ГЕРБ е невъзможна работа за България. Не само е невъзможна, тя е и вредна за България.“

Според Каракачанов реакцията на Волен Сидеров, който разкритикува провеждането на срещи с Корнелия Нинова, се дължи на неясно предадена информация. Каракачанов подчерта и че не се среща с нея в качеството си на коалиционен партньор на ГЕРБ, а в качеството си на министър на отбраната, защото когато някой те критикува е „хубаво да се срещнеш с него“.