Превозвачите излизат на протест на 16 и 17 май

Политика

08-05-2018, 15:52

Снимка:

Freeimages/Margus Kyttä

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Превозвачите излизат на протест на 16 и 17 май

Българските транспортни фирми излизат на протест на 16 и 17 май.  Поводът за недоволството им е готвените законови промени на европейско ниво за мобилността. Точно и затова те са избрали дните на протестите им да съвпаднат със срещата между ЕС и Западните Балкани в София.

Правителството подкрепя транспортните фирми, стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов, министъра на транспорта Ивайло Московски и представители на бранша.

Предвижданите промени, наречени  „Закона на Макрон“, тъй като се предлагат от Франция, предвиждат шофьорите да се връщат на 3-4 седмици у дома, задължителната 45-часова почивка на седмица да изкарват в хотел, след 3-я ден в една държава да се плаща като командировка минималната работна заплата на мястото, където се намират.

Според транспортните фирми у нас това ще доведе до фалита на голяма част от тях, а някои ще преместят дейността си в друга държава.  Зад закона твърдо застават Франция, Германия и Италия.

Премиерът Борисов е заявил, че ще разговаря отново с френския президент Еманюел Макрон, с германския канцлер Ангела Меркел, за да защити интересите на българските превозвачи. Очаква се това да се случи в сряда или четвъртък. Борисов е обещал и да осигури и среща с еврокомисаря по транспорт с представители на бранша.

 

„Държа да подчертая, че позицията и до момента на ресор „Транспорт“ не кореспондира с исканията от страна на Франция за пакета за мобилност. Нашите колеги на ниво работна група, които обсъждат текстовете и които участват на заседанията, с представители на всички останали държави, категорично са заявявали позицията, която е такава и на представителите на транспортния бранш в България.“, заяви след срещата министър Московски.