Каракачанов внася нов закон за вероизповеданията

Политика

07-05-2018, 16:41

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Някои религиозни доктрини са опасни за националната ни сигурност, смята вицепремиерът

Вицепремиерът Красимир Каракачанов е готов да внесе Законопроект за вероизповеданията. Това обяви той самият във Фейсбук. Целта на вицепремиера и председател на ВМРО е да предизвика обществено обсъждане по темата. „Това включва и разговори с Българската православна църква и всички основно застъпени в България вероизповедания.“, пише Каракачанов.

Той посочва, че в законопроекта е застъпен принципът на равнопоставеност на различните вероизповедания

„Предложенията, които аз и екипът ми правим с този проект, са предизвикани от негативни по характера си явления - религиозен радикализъм и осъществяване на терористични актове, наличие на индикации за политизация на вероизповеданията и на започнал процес на дезинтеграция на религиозен принцип на отделни религиозни общности в страната. Наблюдаваните опасни явления, които изброих, както и разпространението на религиозни доктрини за промяна на държавното устройство, светския характер и закони на страната ни са реална опасност на националната сигурност. Ето защо настъпи моментът за конкретни действия, а именно обществено обсъждане и внасяне в Народното събрание за гласуване на нов Закон за вероизповеданията.“, пише вицепремиерът.

В законопроектът се предлага лица, които участват в ръководството на политическа партия, да не могат да са част и от ръководството на религиозни общности. Предлага се забрана за финансиране на вероизповеданията от трети страни.