Борисов и Ципрас: Срещата на върха в София трябва да даде нова енергия на Балканите

Политика

06-05-2018, 17:14

Снимка:

Правителствена информационна служба/Архив

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Двамата премиери са провели телефонен разговор

Министър-председателят Бойко Борисов е поздравил гръцкия премиер Алексис Ципрас за големия християнски празник Гергьовден, който се отбелязва с особена почит в двете страни. В телефонен разговор той му благодарил за гостоприемството и вниманието, с което беше посрещнат при посещението си в Света гора, съобщава Правителствената информационна служба.

Алексис Ципрас е казал, че високо цени личния ангажимент на Борисов и на българското правителство за ремонта  на  Зографския манастир. Той е посочил, че това е жест, получил признанието на хилядите поклонници, посещаващи свещеното място.

Борисов и Ципрас са обсъдила и предстоящата Среща на върха в София. Гръцкият премиер подчертал, че както за българското, така и за гръцкото правителство стабилността, мирът и развитието на Балканите са основен приоритет. Той е приветствал поставянето от България в дневния ред на Европейския съюз на темата за бъдещето на страните от Западните Балкани и стабилността на континента.

Ципрас подчертал също усилията на Борисов и на Българското председателство за фокусиране на вниманието на институциите за реализиране на проектите за свързаност в региона. Той посочил, че този приоритет на председателството работи за бъдещето на Европа.

По време на разговора Ципрас е потвърдил участието си в Срещата на върха на 17 май. Очакванията на двамата премиери са тя да даде нова енергия за развитие на региона.