Радев: Нехайното отношение към армията подкопава държавността

Общество

06-05-2018, 10:39

Снимка:

Александра Милева

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Премиерът Борисов на Атон за Гергьовден

Днес е Гергьовден – именници са над 180 хил. българи

Президентът: Честит празник на хората с пагони!

„На кръстопътя на географията България е оцеляла 13 века. И когато силата на противника е сломявала народа, силата на духа го е възкресявала дори след векове на робство“. Това заяви президентът Румен Радев по време на честванията на Деня на храбростта и Българската армия 6 май.

„Затова Свети Георги е символ на нашия дух“, каза държавният глава.

„Точно век ни дели от Първата световна война. Последва я втора – още по-унищожителна.

Доскоро светът вярваше че ужасът и ще предотврати нови кръвопролития, но те са факт. Националните егоизми се възвръщат, а това носи риск от нови конфликти“, подчерта Радев.

Той е категоричен, че армията е действен гарант на сигурността и благоденствието.

„На съседите гледаме като на приятели. Българите трябва да осъзнават че свободата и суверенитетът не се декларират с думи, а се обезпечават със сила и доблест“, каза още президентът.

Малко по-рано Мелнишкият епископ Герасим в съслужение с духовници отслужи Тържествен водосвет на Бойните знамена и знамената-светини.

Почит пред загиналите военни отдадоха президентът на страната Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на парламента Цвета Караянчева.

Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. Националният химн беше изпълнен от гвардейския духов оркестър.