6 май – Ден на храбростта и Българската армия

Общество

06-05-2018, 08:42

Снимка:

БПЦ - ОФИЦИАЛЕН САЙТ/АНГЕЛ КАРАДАКОВ

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес е Гергьовден – именници са над 180 хил. българи

В София се провежда военен парад

Освен Гергьовден 6 май е и Ден на храбростта и Българската армия. Тази година се навършват точни 140 години от официалното създаване на армията ни след Освобождението. Затова и днешният традиционен парад в центъра на София ще бъде особено тържествен.

В 9 ч. президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин на пл. „Свети Александър Невски“.

В 10.00 часа той ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. "Княз Александър I" в столицата след което ще произнесе тържествено слово.

От 10.30 часа започва традиционният Гергьовденски парад, в който ще участват тежка техника и самолети. По жълтите павета ще преминат образци от почти всички машини на въоръжение в армията – танк Т-72, самоходна гаубица „2С-1“, бойни машини на пехотата БМП, МТЛБ и БТР, ракетни и зенитни комплекси, гаубици, бронирани "Мерцедес" G 270, „Хамър“, „Commando seleсt“, „Guardian“ и „SAND CAT“ и други.

За първи път и бойна част македонски военнослужещи за първи път ще участва в парада в София.