Борисов пред военните министри: Мирът на Балканите е най-свещеното нещо за нас

Политика

05-05-2018, 10:37

Снимка:

Правителствена информационна служба

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Премиерът призова за нормализиране на отношенията с Турция

„На Балканите темата мир е най-свещеното нещо, за което се борим“. Това каза премиерът Бойко Борисов на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на ЕС. Тя е подготвителна по темите от дневния ред на Съвет "Външни работи/Отбрана".

По думите на министър-председателят предизвикателствата налагат преценка на това какви са рисковете за мира на Балканите, за колко време могат да се развият и какви мерки трябва да бъдат взети за борба с тях. „Искам да помоля за подкрепата ви. Никой по-добре от вас не познава опасността от война на Балканите“, обърна се Борисов към военните министри от ЕС.

Премиерът отбеляза, че европейска отбрана и предвидените фондове, са стъпка напред. „Това не е всичко, което можем да постигнем- във военната индустрия, в кооперирането между отделните държави, коопериране на родовете войски и техниката, необходима за тях“, допълни той.

Министър-председателят акцентира върху ефективността на разходите за отбрана. Той посочи, че Европейският съюз влага огромни усилия в тази сфера, но критерият за отделяне на 2% от БВП за отбрана не може да бъде единствено достатъчен за постигане на целите на колективната отбрана. “Не считам, че е нужно всяка държава да купува от щанда на килограм. Може колегите от НАТО и ПЕСКО да направят точен разчет за всяка страна какво би било приоритет, за всяка една държава какъв да бъде акцентът, какво да й се даде да произвежда”, каза Борисов.

Борисов призова за нормализиране на отношенията с Турция. "Ако Турция е толкова неприемлива, тежка риторика се води между големите държави в ЕС, винаги сме говорили за свободата на словото или за проблемите, които има в Турция, но в същото време това е най-силната военна машина в южният фланг на НАТО. Трябва да положим усилия и в политически план да се нормализират отношенията, защото иначе рисковете в тази част на Европа, Балканите, включително Гърция и Кипър, стават много сериозни", заяви премиерът.

Преди началото на днешния форум в София върховният представител на ЕС по външната политика и сигурност Федерика Могерини коментира, че днес министрите няма да вземат решения, а ще обсъждат проектите по инициативата за европейското сътрудничество ПЕСКО. „Ще подготвим и заседанието на Европейския съвет през юни, ще дискутираме със заместник генералните секретари на НАТО и ООН как можем да подобрим координацията по общите мироопазващи операции", каза тя.