Само за година - 300 без предпазен колан загиват на пътя

Общество

04-05-2018, 17:40

Снимка:

FreeImages/ Julia Borysewicz

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Удар с 50 км/ч е като падане от петия етаж

Близо 300 души годишно загиват, защото са били без предпазен колан в катастрофа. 25 деца намират смъртта си на пътя, тъй като родителите им не са ги поставили в специални детски столчета в автомобила. Стряскащата статистика съобщи Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадали при катастрофи, която заедно с "Пътна полиция" проведе информационна акция на Централна автогара в София.
На фона на черната статистика, 95% от хората, които пътуват на задните седалки в автомобилите, не поставят предпазен колан. „При 50 км/ч и непоставянето на колан нараняванията, които получава пътникът, са равнозначни на падане от петия етаж. Но всеки съвсем спокойно се качва в автобуса и забравя са си сложи колана", каза Тодоров.
Освен животите, които щяха да бъдат спасени при ползването на колан, 3000 души щяха да избегнат тежки травми от катастрофи.
Тодоров подчерта, че е нужно в новия Закон за движение по пътищата оборудването с коланите да стане задължително за всички междуградски автобуси.