Засилено полицейско присъствие по празниците

Общество

04-05-2018, 15:26

Снимка:

МВР

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Униформените със съвети за пътуванията и безопасността на празничните събития

Повече полицаи ще има във всички населени места, по пътищата и по границите през предстоящите почивни дни. Взети са всички мерки за обезпечаване на реда, увериха от МВР.
Безопасността по пътищата
„Ще има максимален брой полицейски екипи на всички места, където има масово събиране на хора и по всички основни трасета, за да може да се подпомага трафика и да се предотвратят пътни инциденти“, заяви комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“. И припомни на шофьорите, че продължава акцията за спиране и проверка на шофьори за неплатени глоби. При установяване на неплатен фиш, се отнемат шофьорските книжки. Стриктно ще се следи да не се кара след употреба на алкохол,наркотици и спазване на скоростните ограничения.
От 14 часа днес по всички изходи на столицата са разположени екипи, които при нужда да подпомагат и регулират движението. Това каза комисар Тенчо Тенев, началник на отдел „Пътна полиция“ в СДВР. Той припомни, че за излизащите от София по пътя за Владая е предвидено реверсивно движение - днес за излизащите от столицата са предвидени две платна, а в последния почивен ден същата мярка е предвидена за влизащите.
Охрана на масови мероприятия
Вече е ход прилагането на мерки, които да гарантират реда и спокойствието на гражданите в празничните дни, стана ясно от думите на инспектор Дарин Димитров от отдел „Охранителна полиция“ в ГДНПП. Той поясни, че на местата, където се очаква масово събиране на хора, няма да се допускат пияни. Предупреди още, че на такива места ще бъде ограничаван и достъпът на граждани с обемисти багажи, както и въоръжени лица.
На 6 май, по традиция на площада ще се проведе големият парад, организиран от Министерството на отбраната, но освен него има и редица съпътстващи инициативи. „На 5 май от 18 часа пред президентството се организира музикално събитие на духовите оркестри, където ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове", каза той и допълни, че на всички мероприятия ще има допълнителни екипи. Засилени мерки са предвидени за 6 май за самия парад.
Преминаване през гранично-контролно пропускателни пунктове
В „Главна дирекция „Гранична полиция“ е създадена организация за недопускане на продължително изчакване при преминаване през граничните пунктове, предвид вероятната висока интензивност на движението през празничните дни.
Проведени са срещи с ръководителите на граничните служби на съседните държави, с цел договаряне на общи мерки за ускоряване на проверките през почивните дни.
Униформените съветват гражданите да използват и алтернативни маршрути и да се насочват не само към основните, но към по-малките гранични пунктове. Ако пътуват непълнолетни с един родител или без родителите си, да бъдат снабдени с нотариално заверено съгласие от отсъстващия родител. Да носят оригинал и копие на този документ, като копието остава на граничния пункт.