Борисов: Докато ГЕРБ е на власт, членството ни в НАТО и ЕС е гарантирано

Политика

04-05-2018, 09:22

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Като грешка посочва, че страната ни не е приела Истанбулската конвенция

Радев се държи като президент на две партии – БСП и ДПС. Това посочи в интервю за Нова ТВ премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че престрелките са от страна на държавния глава към управляващите и това носи само вреда.

„За мен президентът винаги е бил обединител на нацията, в случая не виждам нищо, което да обединява“, коментира Борисов. 

Премиерът посочи и че не могат да се правят обвинения, ако няма доказателства. „Ако има някакви данни и сигнали да ги дава в Прокуратурата и ще бъде осъден.“, обърна се Борисов към Радев по повод критиките му за обществените поръчки, които се правят в страната.

„Корупцията е бич, който всеки ден, на всички нива трябва да се смазва”, категоричен бе министър-председателят и смята, че най-добрият подход е превенцията.

Интервюто на премиера е в деня, когато се навършва една година от встъпването му в длъжност с третия му кабинет. Той призна за грешките по време на тази една година и посочи от какво е доволен.

„Гордея се, че за една година свалихме външния дълг, но се срамувам, че не можахме да убедим обществото за Истанбулската конвенция.“, посочи Борисов.

„Трети сме в региона по външен дълг. С 2,3 млрд. свалихме външния дълг, сега е 25 %“, заяви премиерът и декларира амбиция до края на мандата му да бъде свален до 20%.

Призна, че не е очаквал такава съпротива за конвенция, която защитава жените и децата от домашно насили. Затова не е обсъдил Истанбулската конвенция на председателки съвет с коалиционните партньори.

„Срам ме е, че не можахме да представим конвенцията за защита по начин, по който да убедим обществото, че неслучайно огромната част от Европа приеха тази конвенция. Успяхме да направим така, че да се възползват различни и политически сили и да вкарат темата изобщо в посока, която не е в духа на Конвенцията“, каза Борисов.

За сделката за ЧЕЗ премиерът направи аналогия, че опозицията се е опитала да пресъздаде февруарските събития, когато свали предходното му правителство. Призна, че лично той се надява тя да не стане и че наблюдава мълчаливо, но внимателно какво се случва. Избягва коментари, тъй като всяко изказване може да бъде дадено на съд след това.

Докато ГЕРБ е на власт, членството ни в НАТО и ЕС е гарантирано, категоричен е премиерът. По думите му ние сме и най-лоялните членове на тези съюзи.  За предложението на ЕК да се обвърже финансирането с принципите на правовата държава, премиерът заяви, че подкрепя това, защото най-важно е върховенството на закона. Борисов смята, че страната ни няма от какво да се притеснява, тъй като ще ставаме все по-добри.

По повод исканата му от БСП оставка, премиерът припомни, че в момента сме председатели на Съвета на ЕС и предстоят две много важни срещи в София.  „Точно сега да искаш оставка, когато абсолютно не си готов, не виждам защо си правиш това на държавата“, коментира министър-председателят.