Бизнесът настоява за защита от фалшивите новини

Портфейл

02-05-2018, 19:41

Снимка:

Кадър - БНТ

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Съдебната практика не допуска фирмите да си търсят правата заради уронване на престижа

За законови промени, които да позволят на фирмите да се защитават в съда срещу фалшивите новини, настоява бизнесът. Според изпълнителния директор на „Съюз Произведено в България“ Пламен Грозданов с промени в три закона могат да бъдат решени проблемите на инвеститорите.

В момента българският съд признава исковете за неимуществени вреди единствено на физическите лица. Фирмите обаче по закон са юридически лица. Така те остават с вързани ръце. На практика бизнесът не може да си търси правата пред Темида в случаите, когато лъжи и неверни твърдения по техен адрес рушат авторитета им.

„Въпросът е уреден навсякъде, включително и в международните договори. Фалшивите новини могат да оказват изключително влияние върху фирмите. Бизнесът се гради със спокойствие. Ти с години градиш компания и име и идва в един момент злонамерен конкурент и край с твоя бизнес“, обясни Грозданов в ефира на БНТ.

От „Съюз Произведено в България“ са наели сериозен екип от юристи, който да изследва ситуацията у нас и в Европа. Стигнали до извода, че е добре да се следва примера на Великобритания, Франция и Германия, където законодателството в тази сфера е изпипано.

Според финансиста Димитър Чобанов добрата стратегия е да се тръгне от мотивите на хората, които пишат и разпространяват фалшиви новини.

„И в политиката, и в икономиката, основният мотив е печалба. Около изборите в САЩ например беше разкрито че младежи от Македония и Грузия са реализирали големи месечни приходи от писането на сайтове с фалшиви новини“, коментира експертът и подчерта, че проблемът става все по глобален.

„Нужни са промени, които да въведат санкции на лицата, които пишат фалшиви новини дори и без да бъдат признати неимуществени вреди от съда“, обясни Чобанов. Според него големият проблем за бизнеса е, че създателите на фалшиви новини нямат нуждата да градят репутация. „За тях е важен един удар и после да изчезнат“, каза той.