Горанов: Няма да има извънредни вноски за европейския бюджет

Политика

02-05-2018, 19:02

Снимка:

Министерство на финансите

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Без върховенство на закона няма пари, според новия бюджет на ЕС

Задачите на ЕК са да се справи с предизвикателството на Брекзит, коментира финансовият министър

На въпроса дали новата многогодишна финансова рамка изисква извънредни допълнителни вноски за европейския бюджет отговорът е по-скоро не. Така министърът на финансите Владислав Горанов коментира предложението на Европейската комисия (ЕК) за бюджет през следващия програмен период.
„От гледна точка на размера на бюджета виждаме едно не малко увеличение на общите разходи, които за целия период са 1, 134 трлн. евро“, обясни Горанов. И допълни, че е рано да се коментира къде е България в тези числа. „Нашата вноска расте, но не заради промяна на механизма, по който се формира европейският бюджет, а заради това, че брутният вътрешен продукт расте, брутният национален доход също“, коментира той. И допълни, че това е единствената причина, поради която се очаква промяна на вноската на България.
По думите на Горанов задачите на ЕК са свързани с това да се срещне предизвикателството на Брекзит. "Умерени оптимисти сме, че уравнението, което предложи Европейската комисия, е един възможен вариант на многогодишната финансова рамка", каза Горанов.
Вицепремиерът Томислав Дончев от своя страна заяви, че предложението на ЕК за новата финансова рамка е за един балансиран бюджет, който е добра основа за преговори.