Ще има лекарства за пациентите с ХИВ и психични разстройства

Общество

02-05-2018, 18:29

Снимка:

Freeimages/ Lisandra Barros Mendonça

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Създадена е организация за преразпределения на наличните лекарства, уверяват от здравното министерство

Пациентите с ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоиди, няма да останат без лекарства. Това увериха от Министерство на здравеопазването. До сключването на договорите за лекарствата министерството е предприело всички възможни действия, за да не остане нито един пациент без лекарства, както и да не бъде допуснато прекъсване на провежданите терапии. Създадена е организация за вътрешни преразпределения на налични в болниците лекарства. Предвижда се преразпределение на количества от наличен резерв към МЗ, както и взаимодействие с търговци на едро и притежатели на разрешението за употреба.
Причината за създалата се ситуация са жалби на фармацевтични компании срещу решение на здравното министерство за доставка на лекарствени продукти, отпускани по реда на Наредба № 34 от 25 ноември 2005 г. Тя касае реда за заплащане от републиканския бюджет за лечението на пациентите с тези заболявания.
Жалбите касаят само 4 от общо 32 обособени позиции. По позициите, за които има избрани изпълнители, министерството приключва процедурите по сключването на договори с класираните на първо място участници. По сключените договори, заявките са връчени от МЗ на търговците на едро и лекарствата се доставят в съответните лечебни заведения.