Без върховенство на закона няма пари, според новия бюджет на ЕС

Свят

02-05-2018, 16:32

Снимка:

Twitter

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

ЕК определя следващата финансова рамка като модерна и прагматична

ЕК предлага 1,135 трилиона евро бюджет за 2021-2027 г., което се равнява на 1,11% от брутния вътрешен доход на 27-те страни в ЕС. Взимайки предвид инфлацията, бюджетът ще възлиза на 1,279 трилиона евро. Брюксел определя новата многогодишна финансова рамка като модерна и прагматична.

Основното предизвикателство пред следващия бюджет на Съюза е недостигът, който се получава с излизането на Великобритания от ЕС. За да се попълни тази празнота, се правят и различни предложения, които включват както икономии, така и генериране на нови приходи.

Предлага се кохезионната политика да бъде намалена със 7%, стопанската политика с 5 на сто, а преките плащания с 4%. Предвижда се новите приходи да са около 12% и да са свързани с търговията на емисии, корпоративен данък, рециклиране на пластмасови отпадъци. Тези нови собствени ресурси могат да осигурят до 22 милиарда евро годишно за финансиране на новите приоритети.

Една от най-големите промени, които ЕК предлага, е обвързването на финансирането с принципите на правовата държава. Така ЕС може да спре, намали или ограничи достъпа до европейско финансиране на държави, които не зачитат върховенството на закона.  

Предлага се и създаването на нова Програма за подкрепа на реформите на стойност 25 млрд. евро. В нея се включва подкрепа и за държавите, които искат да се присъединят към еврозоната. 30 милиарда евро ще се отделят за Европейска функция за стабилизиране на инвестициите, която ще подпомогне запазването на равнищата на инвестициите в случай на големи асиметрични сътресения.

 „Предлагаме бюджет, който да бъде приет“, заяви председателят на ЕК Жан- Клод Юнкер. „Сега са наред да действат Парламентът и Съветът. Убеден съм, че трябва да се стремим да постигнем споразумение преди изборите за Европейски парламент следващата година“, заяви още той.

„Целта на това предложение за бюджет е да се осигури европейска добавена стойност. Инвестираме още повече в области, в които държавите членки не могат да действат самостоятелно или в които е по-ефективно да се действа заедно — например научните изследвания, миграцията, граничния контрол и отбраната“, коментира еврокомисарят по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.