Извадиха България от „черния списък“ на САЩ за защита на интелектуалната собственост

Свят

02-05-2018, 14:23

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Очаква се засилване на интереса на американския бизнес към държавата ни

България е била извадена от така наречения „черен списък“ за защита на интелектуалната собственост на САЩ. Това съобщиха от посолството на Република България във Вашингтон.
На 27 април тази година Офисът на търговския представител на САЩ обяви резултатите от ежегодно провеждания преглед по Раздел “Специален 301” от Търговския закон на САЩ за състоянието на защитата на правата на интелектуалната собственост. В резултат на предприетите сериозни усилия от българска страна, държавата ни е извадена от „Списъка за наблюдение“, сочат от посолството. България е била 5 години част от "черния списък".
Изваждането на България е оценка за реалния напредък на страната ни в областта на интелектуалната собственост и е резултат от работата на МВР, Министерствата на икономиката, прокуратурата и други институции, допълват от посолството. И още, че решението е положително за чуждестранните инвеститори и особено за американския високотехнологичен бизнес, за когото опазването на интелектуалната собственост е задължителна предпоставка за присъствие на всеки пазар.
Българската страна ще продължи да полага усилия за борба с нарушенията на правата върху интелектуалната собственост във всичките им прояви - от онлайн пиратство на развлекателно съдържание и нелицензиран софтуер до подправени продукти и търговски марки, пише още в съобщението.