След 4 часа дебати – Емил Христов остава зам.-председател на НС

Политика

02-05-2018, 14:07

Снимка:

Народно събрание - официален сайт

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

БСП поиска официално оставката на Емил Христов

Депутатите решават дали Емил Христов ще остане зам.-председател на НС

ГЕРБ: Провокация и изкуствено създаден скандал

Емил Христов остава зам.-председател на парламента, решиха депутатите. От БСП поискаха неговото оттегляне заради скандала с недопускането на хора с увреждания в сградата на Народното събрание. Самият Емил Христов впоследствие обясни, че е станало недоразумение и се извини.

„Бездушието на властта е повод за реакцията на БСП, защото хората с увреждания са най-ощетената част от нашето общество“, коментира Антон Кутев. „През 2016  г. проблемът с интеграцията на хората с увреждания трябваше да бъде решен по управленската програма на ГЕРБ, но това не е факт“, каза той. 

Провокация и изкуствено създаден скандал, нарекоха дискусиите от ГЕРБ. Светлана Ангелова определи като спекулация мотива на БСП за исканата оставка, защото месечната помощ за дете с увреждане вече е увеличена, а 268 млн. лв. са средствата в бюджета за хората с увреждания. 

Заместник-председателят на НС Емил Христов коментира, че не за първи път е ограничен достъпа на хора с увреждания в парламента. Той обвини БСП, че са укрили информация от него относно майките на деца с увреждания, които са искали да посетят парламента преди две седмици.

Последваха обвинения за полицейщина от БСП, заради данните от охранителните камери в парламента, които Емил Христов използвал. Това даде повод на Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, да вземе думата и да определи дебата като безсмислен. Цветанов обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи оставката на Емил Христов. 

„С опитите си за реванш, за да свалят този или онзи заради оставката на Валери Жаблянов, БСП допускат голяма грешка, защото самоунижението никога не е било приоритет на НС“, заяви проф. Станилов Станилов от „Атака”.

От ДПС определиха дискусиите като опит за отклоняване на вниманието от важните за гражданите въпроси и обявиха, че няма да участват в гласуването.