142 години от Априлското въстание

Общество

01-05-2018, 08:26

Снимка:

wikipedia

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Център на честванията ще е Панагюрище

Днес отбелязваме 142 години от избухването на Априлското въстание.  Героичната епопея, в която българския народ пролива кръвта си за свободата, избухва на 20 април ( 1 май по нов стил) в Клисура през 1876г.

Въпреки жестокото му потушаване, въстанието има световен отзвук. Международната общност отново обръща внимание на България. Велики личности като Виктор Юго и Достоевски издигат глас в защита на българите. Именно въстанието запалва и искрата на бъдещата освободителна война.

Център на честването ще бъде Панагюрище. В 10:30 часа започва общоградско литийно шествие, което ще пренесе светините на въстанието от Историческия музей до площад "20 април". Там ще бъде извършен ритуалът по издигането на националното знаме. В 11:00 часа в храма "Св. Въведение Богородично" ще бъде отслужена заупокойна панихида за загиналите български герои. По-късно жителите и гостите на Панагюрище ще могат да видят военно-историческата възстановка "Мъжество и саможертва". Кулминацията на честванията ще бъде тази вечер в 20:30 часа, когато ще се проведе национален митинг-заря. Официално слово ще произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Снощи годишнината беше отбелязана в Клисура, където се събраха стотици хора от цялата страна.