Порожанов: Има напредък по намиране на решението за двойния стандарт при храните

Общество

30-04-2018, 19:34

Снимка:

Министерство на земеделието, храните и водите

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Край на двойния стандарт при храните с нови директиви и икономически пакет

Държавата в преговори с големите хранителни вериги

Вече се отчита напредък по намирането на решение за двойния стандарт при храните, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в „Още от деня“ по БНТ.
По думите му вече има законодателни предложения за промени в три директиви.
Анализите показват, че около 20% от продуктите имат различно съдържание, изписано на опаковките, закупени - идентични продукти - в западноевропейските страни и тези на българския пазар, заяви министър Порожанов и допълни, че досега правителството е възложило да бъдат направени 3 анализа на хранителни продукти. Преди България такива проверки са били направени в Чехия и Словакия, а успоредно с нас Унгария, Словения, Хърватия.
Той определи като "нелоялна търговска практика влагането в продуктите на компоненти с по-ниско процентно съдържание или заменящи продукти, които по думите на производителите, са съобразени с вкусовите приоритети на съответния пазар".
Земеделският министър заяви намерение, че държавните органи ще организират среща с мениджмънта на големите хранителни ритейл вериги и се надява, че с тях може да бъде постигнато споразумение, за да започне плавно да се работи по темата за двойния стандарт, както и за цените на хранителните продукти.