Прокуратурата с незабавни действие при сигнал за домашно насилие

Общество

30-04-2018, 17:13

Снимка:

Freeimages/ Katherine Evans

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Проверяват дали насилникът е психично болен и има ли оръжие

Прокуратурата ще действа незабавно при сигнал за домашно насилие. Веднага след приемането на подобен сигнал ще бъдат предприемани мерки. Това се посочва в Указание за работа на Прокуратурата на Република България по разследвания на закана за убийство и домашно насилие. Главният прокурор Сотир Цацаров разписа заповед и утвърди указанията, съобщиха от държавното обвинение.
Въвеждат се задължителни единни процедури при подаване на сигнали (жалби) за домашно насилие, за закана с убийство и за нарушена заповед за защита от домашно насилие. При лично явяване на пострадалия в районната прокуратура задължително му се снемат писмени обяснения от дежурен прокурор, като му се предоставя и възможност да попълни формуляр, съдържащ и информация за неговите права.
Предвидено е, че когато прокурорът установи данни за непосредствена опасност за живота и здравето на пострадалото лице, той незабавно уведомява съответното полицейско управление за предприемане на мерки. Въвежда се задължително установяване на определени обстоятелства още в началото на проверката, сред които дали деецът се води на отчет в психиатрично заведение, дали притежава оръжие, дали са постъпвали други сигнали срещу него, дали на мястото на произшествието е присъствало дете и др.
Предвидено е задължение за незабавно уведомяване и взаимодействие със съответната териториална Дирекция „Социално подпомагане” при данни за осъществено домашно насилие над дете или в присъствието на дете, както и на лице с увреждания.