БНБ към 5 банки: Нужен е по-прецизен анализ на кредитополучателите

Портфейл

30-04-2018, 16:52

Снимка:

България утре

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Ръст на търсенето на кредити от домакинствата

През миналата година БНБ е приложила надзорни мерки спрямо пет банки, свързани с нарушения на регулаторната надзорна рамка. Това сочи отчетът на Българската народна банка (БНБ) за 2017 г., внесен в Народното събрание.
На банките е било препоръчано да актуализират системите за ранно предупреждение като набележат изчерпателно количествени и качествени критерии за разкриване на възникващи проблеми по кредитни експозиции, които да се наблюдават и анализират периодично. Целта е да се предприемат своевременни действия за смекчаване на проявлението на кредитен риск и риск от кредитни концентрации.
Иначе е отбелязан ръст на търсенето на кредити от домакинствата и компании. Причина са нуждите на фирмите от средства за инвестиционни цели и ниските нива на лихвените проценти. При домакинствата търсенето на потребителски кредити се е определяло от ниското ниво на лихвените проценти, положителните оценки на потребителите за макроикономическата среда и покупката на стоки за текущо потребление и за дълготрайна употреба, отбелязва анализът.