Лекарите в Бразилия не се наемат да подпишат документите за връщането на Теодора в България

МВнР търси вариант за транспортирането й

Министерството на външните работи търси възможност за транспортиране на тежко болна българка и съпруга ѝ от Бразилия до България. Това обясни министърът на външните работи Екатерина Захариева в БНТ.

„ Нашите служители и нашите консули са в постоянна връзка с авиокомпаниите, опитвайки се да намерим вариант за прибирането в България. Истината е, че и самите лекари са притеснени дали тя ще издържи полета.", обясни Захариева.

"Имаме оферта от една от авиокомпаниите, която дойде от Бразилия, но все още няма потвърждение от централата им. Също така има оферта и от една от авиокомпаниите – не споменавам умишлено имена – от София, защото ние също действаме от тук, но все още мисля, че също няма потвърждение от авиокомпанията. Има и отказ от авиокомпания изобщо да се занимават с този казус. Така че работим още", каза още министърът.

Съпругът на Теодора съобщи, че тя е в много тежко състояние. Според лекарите тя трябва да пътува единствено и само придружавана от медицински екип и медицинско оборудване. Трябва да е в легнало положение, защото тя не може да стои на нормално пътническо място в самолета.

„В момента никой от бразилските лекари не се наема да разпише документи, че тя ще издържи пътуване до родината.“, обяснява съпругът й.

Жената заминава за Бразилия за алтернативно лечение, като последен шанс да се спаси. Състоянието й обаче се влошава.