Подаваме документи за чакалнята на еврото до месеци

Портфейл

27-04-2018, 19:25

Снимка:

Моника Гаджанова

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пиер Московиси: България ще бъде следващият член на Еврозоната

Най-оптимистичният вариант за приемане на еврото е 2020 г.

България подава документи за влизане в чакалнята на еврото до месеци. Разширяването на Еврозоната не бе в дневния ред на срещата на финансовите министри и Еврогрупата в София. Въпреки това министърът на финансите Владислав Горанов подчерта, че „Нищо не налага промяна на нашата стратегия за членство във валутния механизъм ERM2.

Срокът, който МФ и БНБ са си дали за подготовка и подаване на документите е първото полугодие на 2018 г. Този срок се съдържа и в обявеното от премиера Бойко Борисов. Още две и половина години ще отнеме на страната ни процеса по въвеждане на еврото като разплащателно средство, смята министър Горанов. Според Горанов престоя на България в чакалнята на еврото ще е абсолютно формален.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис подчерта, че ЕК подкрепя работата на България. Комисията ще предостави занапред не само политическа подкрепа, но ще бъде изработен специален финансов механизъм за тези страни, които се готвят за членство в Еврозоната. Еврокомисарят обърна специално внимание и на факта, че присъединяването към Еврозоната е свързано с присъединяването към Европейския банков съюз, което също изисква допълнителни усилия от България.