България ще иска създаването на „ОЛАФ“ за двойния стандарт при храните? - bulgaria.utre.bg

България ще иска създаването на „ОЛАФ“ за двойния стандарт при храните?

27 април 2018, 16:22 | Моника Гаджанова
  • Снимка:
    Моника Гаджанова

Търси се начин за спиране на измамите, от които страдат 100 млн. източноевропейци

Единен европейски контрол на храните по подобие на ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите). За това се обяви омбудсманът Мая Манолова, която заедно с и министър Лиляна Павлова представиха българската позиция за предстоящата конференция „Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата“.

А за България темата е важна и болезнена. Едни и същи продукти в Централна и Източна Европа се продават с различна цена, химичен състав и качество. Проверка на Българската агенция по храните е изследвала 53 проби от 8 групи храни в Германия, Австрия, Италия, Чехия и България. Данните показват, че 22 продукта са с по-висока цена у нас. В 13 случая има разминаване в данните на етикетите, при 5 проби е отчетено различно тегло, а в 2 е установен различен химичен състав.

На форума България ще направи предложение за защита на интересите на всички европейски граждани с въвеждането на единни стандарти, вписани в европейското законодателство.

Лиляна Павлова обясни, че тази инициатива на страната вече е подкрепена от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Тя очаква в рамките на Австрийското председателство преговорите да завършат и мерките да се въведат бързо и да бъдат достатъчно твърди.

Според министър Павлова санкции в размер на 4% от оборота ще принудят компаниите да спрат дискриминацията спрямо европейски граждани.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Снимка на деня:

Снежен поздрав от ВТУ
Снежен поздрав от ВТУ