Борисов: Целта ни е да се произвежда военна техника в България (ВИДЕО)

Политика

27-04-2018, 11:28

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

С 1 млрд. и 200 млн. лв. за сухопътни машини ще се постигне колкото за 4 млрд.

Държавата ще задели такива огромни пари за армията. Целта ни е да се произвежда в България. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който посети военния завод „ТЕРМ-Хан Крум“ в Търговище заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и вицепремиера Томислав Дончев.

Каракачанов и Дончев подчертаха, че по този начин средствата на българския данъкоплатец ще останат в България.

Премиерът обясни, че в момент тече двуседмични срок, след който ще бъдат гласувани два важни проекта за армията – този за нов изтребител и този за сухопътните войски.

За модернизирането на сухопътните войски са отделени 1 млрд. и 200 млн. лв. и ако те се произведат в България, каквато е целта, ще могат да се направят повече машини, които в противен случай биха стрували 4-5 млрд.  

„Имаме прекрасна работа на БАН и военния експертен потенциал – инженерите, експерти, учени, тези, които разработват и правят нови системи. Изключително сме обнадежден и доволни. Ето ви една машина модернизирана изцяло тук. Така с милиард и 200 можем да направим 90 такива, които ще са полезни и за границата, и за армията.“, коментира Борисов.

„За мое най-голямо съжаление, преди десетилетия сме имали подобна техника на склад и всичко е нарязано на скрап и продадени.“, заяви още премиерът.

Той съобщи и че в момента завода в Търговище изнася военна техника за Африка, като текат и преговори за поръчки от американски и френски компании.