Министър Кралев: Политическите ни опоненти няма да простят успехите ни в сектор "Младеж"

Целите на конференцията бяха постигнати, категоричен е министърът на младежта и спорта

„Нашите политически опоненти никога няма да простят големите успехи в сектор „Младеж“, които имаме по време в Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Успехът на конференцията е признат от ЕК, ООН и от десетки младежки организации, които участваха“. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред БНТ. Той коментира оплакванията от организацията на Европейската младежка конференция.

„Провокациите по темата имаха за цел да отклонят вниманието“, заяви министър Кралев. И допълни, че за първи път младите хора са били овластени толкова много. „Основната цел беше те да изготвят 11 младежки цели, които да представим на Европейската комисия и така да бъдат изготвени първите Европейски цели за младежта“, обясни министър Кралев.

„Напрежението беше провокирано поради противопоставяне между младежката дирекция в ММС и една от големите младежки организации. Справихме се с изкуственото създадения проблем чрез комуникация с председателя на Европейския младежки форум Луис Алварадо и излязохме със съвместно становище по темата, че Конференцията постигна своите цели за развитие на младежкия сектор и няма проблем“, допълни той.

По думите му темата вече е приключена, но политически опоненти се опитват да профанизират проблема. „Създадат изкуствено проблем с нощен клуб. Това не е сериозно и всички го виждат, включително журналистите. Имаме комуникация и с Национален младежки форум, младежка организация със сериозно представителство - самите те вчера дадоха изявление, че през годините сме работили перфектно, но е имало пропуск в общуването с младежката дирекция – другата седмица ще се срещнем, за да обсъдим приоритетите в младежките политики“, обясни министърът.

Министър Кралев коментира и актуалния проблем за футболното хулиганство. „До момента основният пропуск е, че фокусът е върху санкции на клуба. Клубът няма как да контролира тази част от агитките. Искаме да се измести фокусът към персоналната отговорност“, обясни министър Кралев и увери, че институциите ще се справят с проблема. По думите му планът за борба с футболното хулиганство включва и чисто новия закон за футболното хулиганство.

„Законът трябва да покаже кой носи отговорност за спортното събитие - по време на мачовете Левски-ЦСКА има и частна охрана, освен МВР. „Нужни са и промени в Наказателния кодекс. Трябва да се даде възможност на МВР, БФС и клубовете те да налагат наказания за лишаване от присъствие на стадиона“, обясни министър Кралев. И увери, че до края на годината законът ще бъде готов.

Друга тема на разговор беше Конференцията във Варна за почтеност в спорта, която организира Министерството на младежта и спорта. „Поставихме важни въпроси за борбата с корупцията в спорта чрез предварително уговаряне на мачове. Присъстваха ФИФА, УЕФА, ООН, Спортрадар, Европол, Интерпол. Искаме да координираме усилията на всички институции. От българска страна имаше представители на МВР и Министерство на правосъдието“, заяви министър Кралев. По думите му България е получила похвала, че първата страна, която изпълнява програмата за организиране на подобни срещи за обмяна на опит.