Остават 25% по споразумението за Брекзит

Свят

26-04-2018, 14:59

Снимка:

EBS

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мишел Барние на посещение у нас

До октомври то трябва да е готово

Остават 25% от споразумението по Брекзит, обяви главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние в София. Най-важният въпрос е този за границата между Ирландия и Северна Ирландия. „Винаги има трудности и риск да се провалим“, подчерта Барние. Той обясни и че съветът, който ще се проведе през юни е изключително важен.

 „Този Европейски съвет през юни, на който участва и българското правителство, е много важен етап преди октомври, когато трябва да приключим работата по този проект. Така че имаме малко време и часовникът тиктака. Надявам се да постигнем напредъка, както по Ирландия, така и по други въпроси, цялостното управление и всичко свързано с подреденото излизане на Обединеното кралство. Ако искаме, а ние искаме, да постигнем споразумение през октомври за подреденото излизане на Обединеното кралство, то в това споразумение трябва да има оперативно разрешение на въпроса за Ирландия.“, коментира еврокомисарят.

Той обясни, че се водят договори за това да няма твърда граница между Северна Ирландия и Р Ирландия, като едновременно с това се спазват правата на вътрешния европейски пазар.

Барние вече проведе среща с премиера Борисов, с когото са обсъдили хода на преговорите между Брюксел и Лондон.

Еврокомисарят разговаря и с представители на две парламентарни комисии у нас.