ЕП с подкрепа за влизането ни в Шенген - bulgaria.utre.bg

ЕП с подкрепа за влизането ни в Шенген

26 април 2018, 11:29 | Марияна Толева
  • Снимка:
    Facebook

Приет бе доклад с критики към пространството за свободно движение

България и Румъния са изпълнили всички критерии за членство в Шенген и трябва да бъдат приети. Това се посочва в доклад на Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

За първи път в доклад се разглеждат недостатъците на пространството за свободно придвижване, включително и неразширяването на Шенген.

Сред критиките бе повторно въвеждане на проверките по вътрешните граници. От Комисията посочиха, че въвеждането на вътрешни граници в областта на общата европейска система за убежище, липсата на политическа воля, солидарността и споделянето на отговорностите и регламента от Дъблин.

Членовете също осъждат всякакво изграждане на физически бариери, включително огради, между държавите-членки.

Сред предложения за подобряване на Шенген са сътрудничество с трети държави за намаляване на незаконната миграция;необходимостта от постоянен, солиден и ефективен отговор на живота и загубата на живот; компетентните органи на държавите-членки да подобрят събирането на информация и статистически данни за националното управление на ресурсите и възможностите, свързани с граничния контрол; бързи и ефективни процедури за връщане, при пълно зачитане на основните права и хуманни условия.

 

 

 

Етикети
ШенгенЕП


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят