Еднодневни трудови договори за 8 и 4 часа, одобри на първо четене НС

Политика

25-04-2018, 11:24

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Договорите се признават за осигурителен стаж, но не и за трудов

С 90 гласа „за“ парламентът прие на първо четене промените в Кодекса на труда. Измененият на  чл.114А засягат сезонните работници в селското стопанство, както и служителите на МВР, които полагат извънреден труд, който не може да бъде планиран защото изисква незабавно и неотложно изпълнение. Така еднодневните договори могат да са за 4 или за 8 часа.

„При еднодневните договори заетостта на 4 часа ще даде възможност за коректно изчисляване на осигурителните вноски, за реално отчитане на работното времена заетите“, подчерта депутатът Светлана Ангелова, вносител на промените.

От опозицията възразиха, че мнозинството наети по такива трудови договори в селското стопанство работят изцяло в сивия сектор. Красимир Янков от БСП стигна по-далеч като коментира, че тези промени са подигравка за служителите на МВР. Като пример депутатът от левицата попита риторично: „Бягството на двама затворници критична ситуация ли е и има ли нужда от извънреден труд? Арестът на „пъпа на София” налага ли извънреден труд, когато началниците са некомпетентни?”

В заключение Данаил Кирилов от ГЕРБ уточни, че всички синдикати са „за”промените и признаването на 4 часов еднодневен трудов договор. Според тях по-добре е да имаш осигурителни права, отколкото да нямаш такива.