Продължават разговорите за името на Македония

Свят

25-04-2018, 06:38

Снимка:

FreeImages.com/aljabak

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Чакат се ключови решения през май

Министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас ще се срещнат днес във Виена. 

Гръцките медии съобщават, че вероятно новите разговори ще са свързани с времевите рамки за разрешаване на спора за името. Май ще бъде ключов месец по този въпрос. Основните искания на Гърция към Македония са: преименуване на скопското летище, отстраняване на паметниците на древните македонски царе и публично изявление на македонските власти, че ще приемат ново, съставно име на държавата си.

След срещата си във Виена министрите ще се срещат всяка седмица.

„Македония никога не е била по-близо до постигането на решение в 25-годишния спор за името с Гърция, но дори да не успее да го реши, страната ще продължи да се интегрира в Европа“, заяви премиерът на страната Зоран Заев в интервю за „Агенция Франс Прес“, предава скопското електронно издание „МКД“.

Заев заяви още, че ако спорът не се реши, това няма да бъде краят на света. Той допълни, че Македония ще продължи по европейската си програма и че по един или друг начин „ще вкараме Македония в Европа.“ Македонският премиер казва и че е доволен, защото „голяма част от въпросите“ между Македония и Гърция са решени.