Законови промени спират ТЕЦ-ове със скъпа енергия да надуват сметките ни за ток

Портфейл

24-04-2018, 17:06

Снимка:

ТЕЦ "Марица Изток 2"

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шок за потребителите – „Топлофикация“ прати солени сметки за март

Изравнителните сметки за парно – под въпрос

Работодателите изчисляват, че това спестява на домакинствата 16% поскъпване на тока

Депутатите от енергийната комисия в парламента приеха поправки, които ще спрат ТЕЦ-ове със скъпа енергия да надуват сметките ни за ток. Приетите на второ четене в комисия промени в  Закона за енергетиката увеличават правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Ако гласуваното днес мине и в зала регулаторът ще има право да отказва на определени централи да продават тока си на регулирания пазар и да товарят сметките на абонатите.

Буквално в текста беше записано, че „КЕВР не определя разполагаемост на производителя, чиято цена надхвърля с повече от 10 на сто прогнозната пазарна цена за регулаторен период”.

Така например при цена на АЕЦ „Козлодуй” от 56лв./мегават и на ТЕЦ” Марица Изток”2 -98лв./мегават, регулаторът няма да допусне от 1 юли българските домакинства да плащат тока от ТЕЦ „Бобов дол” по 112лв./мегават и от ТЕЦ „Варна” по  195лв./мегават.

Бизнесът дори нарече последните „новите американски централи”, които ще товарят сметките на домакинствата и бизнеса, който плаща сметките си на регулиран пазар. Така централите, свързани с Христо Ковачки и бившия министър от Кабинета Орешарски Данаил Папазов, няма да печелят на гърба на потребителите.

Законодателната промяна беше приветствана от председателя на КЕВР, защото поради законова празнина до момента решенията на регулатора за ограничаване на скъпия ток на регулирания пазар падаха в съда.