Изравнителните сметки за парно – под въпрос

Портфейл

24-04-2018, 15:38

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

КЕВР ще проверява „Топлофикация“ заради високите мартенски сметки

Ще могат ли да дружествата за топлинно счетоводства до изготвят изравнителните сметки за парно това лято? Този изключително важен въпрос, засягащ стотици хиляди домакинства, виси под въпрос. Причината е че преди дни Върховният административен съд отмени действащата формула за дялово разпределение на топлинна енергия, а енергийното министерство още не е решило дали ще обжалва това решение. Така на практика в момента формула няма.

Писмото за съдебното решение е получено на 19 април, потвърди ресорният министър Теменужка Петкова.

По същество решението на съда не отрича плащането на сградна инсталация от абонатите, но блокира действието на настоящата формула, коментират експерти. Ако в 14 дневен срок министерството не обжалва решението на съда, има риск топлофикационните дружества да нямат формула, по която да изчислят изравнителните сметки на клиентите си в края на този отоплителен сезон.

Министър Петкова обясни пред журналисти, че анализът на мотивите на ВАС е особено важен, както и работата с потребителските организации за промяна на формулата за сградна инсталация.

Риск за изравнителните сметки за приключващия отоплителен сезон 2017/2018 г. няма да има, смята проф. Атанас Тасев от Български енергиен форум. Според него при отменена формула от 2007 г. в Наредбата за топлоснабдяване на енергийното ведомство, дружествата могат да изчислят изравнителните сметките на абонатите си по предишна формула на министерството, действала преди 11 години.

По повод прекалено високите сметки на абонатите на Топлофикация-София за март от КЕВР увериха, че ще направят проверка на столичното дружество, за да се убедят, че няма манипулация на сметките на абонатите. Евгения Харитонова от КЕВР призова абонатите да сезират и регулатора, за да се направят конкретни проверки в абонатните станции. Само така жалбоподателите можели да бъдат напълно наясно има ли надписване във фактурите, които са им пуснали за март.